«Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑΓΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης με τις ανάλογες τροποποιήσεις για κάθε ηλικία. Όπως και τα άλλα προγράμματα της  ΑΓΣ έχει έντονο βιωματικό χαρακτήρα. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη  με  παιδαγωγική ιδιότητα.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου τα τμήματα Β1, Β2, Β3 επισκεφθήκαμε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή  όπου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας»

Τα μέρη του προγράμματος:

  1. Υποδοχή στο Αγρόκτημα: Απολαύσαμε μια μικρή πεζοπορία και ξεναγηθήκαμε κάνοντας τη γνωριμία μας με το χώρο. Επισκεφθήκαμε το χωράφι και παρατηρήσαμε την ανάπτυξη των σιτηρών, που ήδη είχαν σπαρθεί στο οργωμένο χωράφι. Εκεί συναντήσαμε και τον αχυρένιο φύλακα τον κ. Σκιάχτρο .Συζητήσαμε για τον κύκλο καλλιέργειας των σιτηρών και γίναμε κι εμείς μικροί γεωργοί σπέρνοντας τους σπόρους από το σιταράκι μας στο φρεσκοοργωμένο χώμα . Την άνοιξη θα ξαναπάμε για να τα δούμε μεγαλωμένα φυτά!

Έπειτα παρατηρήσαμε τα μεγάλα γεωργικά μηχανήματα που διευκολύνουν τις εργασίες των αγροτών και έγινε συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην ύπαιθρο. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να είσαι αγρότης!

 

  1.  Ακολούθησε η επίσκεψη στην Εκπαιδευτική Συλλογή από 10 αντίγραφα εικαστικών έργων του Fr. Millet όπου οι πίνακες παρουσιάζουν την παραδοσιακή διαδικασία από την σπορά μέχρι το ψήσιμο του ψωμιού.

 Στη συλλογή που βρίσκεται σε ένα από τα σπιτάκια του αγροκτήματος είδαμε παλιά εργαλεία και αντικείμενα που βρίσκονται στη διάθεση της Σχολής.

Παίξαμε παιχνίδια παρατήρησης και δραματοποίησης που σχετίζονται μετους πίνακες και συζητήσαμε για τον παραδοσιακό και τον  σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας του σιταριού και της παραγωγής του αλευριού, μέσα από  απεικονίσεις σύγχρονης καλλιέργειας.

  1. Ακολούθησαν οι δραστηριότητες στο εργαστήριο: Αλέσαμε σιτάρι με τον πετρόμυλο. κοσκινίσαμε και διαχωρίσαμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι.

Φτιάξαμε ζύμη για ψωμί πίτσας και την πήραμε μαζί μας για φτιάξουμε σπιτική πίτσα με τη βοήθεια της μαμάς. Συζητήσαμε για το αλεύρι και τα δημητριακά στη διατροφή μας, σύμφωνα με την πυραμίδα της διατροφής. Συζητήσαμε για τους μύκητες της μαγιάς και σε εργαστήριο επίδειξης εντοπίσαμε την ύπαρξη ζυμομύκητα στο δοκιμαστικό σωλήνα με ένα μπαλόνι που φούσκωσε !

 

  1. Δραστηριότητα στο αγρόκτημα: Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το αγρόκτημα όλα τα παιδιά έσπειραν σπόρους σιταριού σε μικρό ατομικό φυτοδοχείο το οποίο πήραν μαζί τους.

Περάσαμε υπέροχα και να μερικές από τις σκέψεις μας:

-Δεν θα ήθελα να βουτήξω στις λάσπες για να σπείρω τους σπόρους!

-Ο κύριος Αχυρένιος δεν νιώθει μοναξιά εδώ;

-Ελπίζω να δω τα σποράκια που έριξα όταν ξαναέρθουμε την άνοιξη!

-Πολύ δύσκολα γίνεται το ψωμί που τρώμε! Σίγουρα άξιζε να μάθουμε για αυτό το πολύτιμο αγαθό της διατροφής μας!

-Πολλές καινούριες λέξεις: αλέτρι, όργωμα, σπορά, θερισμός, αλώνισμα, λίχνισμα, πετρόμυλος, ζύμωμα, πινακωτή..ουφ…

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΠΑΓΚΑ ΑΓΛΑΪΑ

.

 

 

Αφήστε σχόλιο